COPD

Wat is COPD?

COPD is een Engelse afkorting van ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, een chronische, progressieve longaandoening. Bij mensen met de ziekte wordt de ademhaling belemmerd (luchtwegobstructie). Er kan een ontsteking zijn van uw luchtwegen (bronchitis) en beschadiging van uw longblaasjes (emfyseem). Dit leidt tot beperkingen en participatieproblemen. De belangrijkste beperkingen zijn kortademigheid en een verminderde inspanningstolerantie. De conditie van de patiënt gaat achteruit en zo ook de verhouding tussen belasting en belastbaarheid. Hierdoor ontstaat dikwijls een neerwaartse spiraal. Uit angst voor kortademigheid gaan mensen bewegen vermijden. Hierdoor verslechtert de conditie nog verder.

Mensen met longaandoeningen zoals COPD (of andere ademhalingsklachten) hebben veel baat bij de juiste fysiotherapie. Met name bewegingstherapie die tot gevolg heeft dat de kortademigheid minder wordt, is van groot belang. Door onder begeleiding van de fysiotherapeut op de juiste manier te bewegen, krijgen mensen met COPD meer kracht en uithoudingsvermogen. Dit vergemakkelijkt het dagelijkse leven enorm.

Een actieve leefstijl is het beste medicijn dat u uzelf kunt geven. Hierdoor heeft u minder last van benauwdheid, hoesten, een piepende ademhaling en een drukkend gevoel op uw borst. Door bewegen worden uw ademhalingsspieren sterker en dat leidt ertoe dat u uw ademhaling beter kunt controleren. Door sport kan uw longinhoud toenemen. U krijgt een groter uithoudingsvermogen en wordt fitter.

De fysiotherapeut helpt bij het verbeteren van uw conditie en bij het sterker maken van uw (ademhaling-)spieren. Daarnaast kan de fysiotherapeut u leren om beter te ontspannen, ook als u benauwd bent. Een goede conditie is belangrijk, maar vanwege de klachten worden mensen met COPD of astma vaak geleidelijk steeds minder actief. De fysiotherapeut kan helpen uw conditie weer op te bouwen. De long- of huisarts kan u naar een fysiotherapeut verwijzen.

Snel contact?

+75

Net Promotor Score

Mate waarin de praktijk positief of negatief wordt aanbevolen door cliënten.

9.4

Algemene beoordeling

Het gemiddelde cijfer dat de praktijk heeft gekregen van cliënten.