Wat is dry needling?

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek met pijn en stijfheid als gevolg van trigger points in spieren. Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit in de betrokken spieren en gewrichten.

Triggerpoints zijn verkrampte plekjes in een spier. Deze plekjes kunnen lokale pijn, maar ook pijn op andere plekken veroorzaken. Wanneer het juiste triggerpoint geraakt wordt spant de spier zich lokaal aan. Dit kan kortdurend een krampgevoel geven. Hierna ontspant de spier zich weer snel voor langere tijd. Na de behandeling kan het gebied wat krampachtig voelen of stijf, dit is meestal van korte duur. Het doel van de behandeling is om triggerpoints uit te schakelen en de bij behorende klachten te verminderen.

Dry needling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Het gaat meestal in combinatie met oefentherapie en/of manuele behandeling.

In de media

Hardlopers zweren erbij: Dry Needling. Als hun kuit strak staat of er een spier in hun bil vastzit, laten ze die maar al te graag ‘losprikken’.
Niet-lopers denken bij dry Needling al snel aan acupunctuur, maar zowel er dezelfde naaldjes worden gebruikt, hebben die twee verder niets met elkaar te maken.

Sportfysiotherapeut Linda Moser van bijCas in Rosmalen prikt al ruim tien jaar. Ze legt uit dat een spier bestaat uit vezels die in en uit elkaar schuiven. Soms schuift een groepje vezels in elkaars komt het niet meer los. Daardoor gaan ook in andere spieren groepjes vezels vastzitten. En dan ontstaan er klachten. Moser: “Door met een naaldje in vastzittende spiervezels te prikken, moeten die wel loslaten. Daarna kunnen ze weer in en uit elkaar schuiven.

Dry Needling is een snelle en effectieve manier om spierknopen los te maken.”
Bij dry Needling waren naaldjes gebruikt die zo dun zijn dat mensen het nauwelijks voelen als ze in het lichaam worden geprikt.
Pas als de fysiotherapeut met het naaldje de pijnlijke plek in de spier vindt, voelt dat even akelig. Daarna volgt de ontspanning.

Moser: Ik gebruik wel eens een echoapparaat. Daarop zie ik de spier die ik aanprikken gewoon met een trilling losschieten.Wanneer een kuit strak staat na een te fanatieke sprinttraining, biedt dry Needling direct uitkomst. Wanneer die strakke kuit het gevolg is van bijvoorbeeld een verkeerde loophouding, moeten na dry needling oefeningen worden gedaan om te voorkomen dat de klacht terugkomt.

(Bron: Esther Wittenberg, NRC)

Snel contact?

+75

Net Promotor Score

Mate waarin de praktijk positief of negatief wordt aanbevolen door cliënten.

9.4

Algemene beoordeling

Het gemiddelde cijfer dat de praktijk heeft gekregen van cliënten.