Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding een 3-jarige masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut  in staat om de oorzaak van een klacht gedetailleerd te beoordelen. Zo kan hij voor iedere cliënt een oplossing op maat voorstellen.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, en anderzijds de houding en beweging te optimaliseren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De zogenaamde “high velocity low trust manipulaties” oftewel een korte snelle beweging die vaak gepaard gaat met een “hoorbare klik”.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: men voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • Heupklachten.

Snel contact?

+75

Net Promotor Score

Mate waarin de praktijk positief of negatief wordt aanbevolen door cliënten.

9.4

Algemene beoordeling

Het gemiddelde cijfer dat de praktijk heeft gekregen van cliënten.