Rugprogramma

Het rug programma is bedoeld voor mensen met chronische, recidiverende en/of aspecifieke lage rugpijn:

  • Chronisch: als u langer dan 12 weken last heeft van de pijn, wordt dit chronisch genoemd;
  • Recidiverend: dit betekent dat u meer dan één episode met lage rugpijn heeft doorgemaakt;
  • Aspecifiek: hiermee wordt rugpijn bedoeld zonder specifieke, aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Een hernia is een voorbeeld van een specifieke oorzaak.

Doelstelling van het programma

Het rug programma is speciaal ontwikkeld voor mensen met lage rugpijn. Doelstelling is het verbeteren van de rugpijn en het voorkomen van verdere rugklachten. Dit gebeurt door middel van het verbeteren van uw spierkracht en uithoudingsvermogen. Ook besteden we veel aandacht aan het verbeteren van de manier waarop u uw dagelijkse handelingen uitvoert. Daarnaast krijgt u inzicht in uw eigen belasting en belastbaarheid. Uw kennis over lage rugklachten in relatie tot bewegen wordt uitgebreid.

Hoe ziet het rugprogramma eruit?

– Het begin

De fysiotherapeut begint met een intake gesprek, het invullen van vragenlijsten en een aantal lichamelijke testen. De fysiotherapeut bepaalt of er geen belemmeringen zijn om aan het programma deel te nemen. De vragenlijsten geven inzicht in welke beperkingen u ervaart in uw dagelijks leven door de rugklachten. Met de testen wordt bepaald wat uw huidige conditie is. Op basis van de uitkomsten kan de fysiotherapeut de training goed op uw mogelijkheden en wensen afstemmen. De testen worden gedurende het programma herhaald, waarna de fysiotherapeut de resultaten en de voortgang met u bespreekt. Het rug programma is dus echt een programma op maat voor u!

– De groepstraining

Wekelijks traint u onder leiding van een fysiotherapeut van ons, in een groepje met maximaal 6 personen. Dit zijn mensen die soortgelijke klachten hebben als u. De training bestaat uit een warming-up, beweeglijkheidsoefeningen, krachttraining van de rompspieren, conditietraining, rug scholing en een cooling-down. De training duurt 1 uur. In de groep kunt u elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen.

Aanmelding, kosten en vergoeding

U kunt zelf besluiten om zich aan te melden voor het rug programma. Ook is het mogelijk dat uw arts of specialist u verwijst, maar dit hoeft dus niet per se. Veel zorgverzekeraars zien het belang in van beweegprogramma’s. Zij vergoeden dan het gehele programma of een deel ervan. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien hoe dit in uw polis geregeld is.

Snel contact?

+75

Net Promotor Score

Mate waarin de praktijk positief of negatief wordt aanbevolen door cliënten.

9.4

Algemene beoordeling

Het gemiddelde cijfer dat de praktijk heeft gekregen van cliënten.